Műanyag ablakok beépítése méltányos áron

Nemég a párommal vidékre költöztünk – megörököltem a nagyszüleim vidéki kis parasztházát és úgy döntöttünk, ott kezdünk új életet. Elfáradtunk a városi zajban, sok lett az állandó rohanásból. Előbb-utóbb szeretnénk gyerekeket is, ezért mindenképpen költöztük volna. Úgy gondoljuk, a gyerekeknek az lenne a legjobb, ha idilli környezetben nőhetnének fel. Csendben, békességben, és sok zöld területtel, hogy mindig legyen hova kimenni játszani. Inkább ez kösse le őket, mint az okos telefon, a tablet és a TV. Meg őszintén, mindketten kezdtünk kicsit belefáradni a városi létbe. Az utcák koszosak, az emberek nem törődnek egymással, az eladók nem kedvesek a vevőkkel. Mindenki rohan, az egész város pedig olyan arctalan. Én a szüleimmel vidéken nőttem fel, nekem az a természetes, hogy egymásra mosolygunk a boltban, és köszönünk egymásnak az utcán.

Így aztán tulajdonképpen kapóra is jött, hogy megörököltem a nagyszülői házat és le tudunk költözni. Csakhogy a nagyszüleim háza már igencsak régi. Ugyan jó állapotban van, de ráfér egy felújítás. Gyönyörű parasztház, de azért szeretnénk egy kicsit modernizálni, a saját ízlésünknek megfelelően átalakítani. Legelőször is a nyílászárókat szeretnénk kicserélni a jobb hőszigetelés érdekében. Elsősorban az a régi, fakeretes ablakok helyett szeretnénk korszerű, jól záródó műanyag ablakokat felszerelni. Úgy hallottam, műanyag ablakból is nagyon sokféle kapható, így tudnánk olyat rendelni, ami külalakban is illeszkedik a ház hangulatához, és nem üt el a stílustól túlságosan.

De hogyan is fogjunk hozzá? Mindenekelőtt a költségvetést volt fontos meghatároznunk, tudnunk kellett, hogy alakulnak most a műanyag ablak árak beépítéssel. Nem voltunk egyszerű helyzetben, mikor ugyanis elkezdtünk keresgélni, arra jöttünk rá, hogy gyakorlatilag műanyag ablak típusonként nagyon változóak az árak. Az első és legfontosabb lépés mindenesetre az volt, hogy meghatározzuk az ablakok méretét. Hát, ez nem bizonyult egyszerű feladatnak. Nagyszüleim korában ugyanis még nem volt annyira fejlett a technológia, így valószínűleg a helyi asztalos, Lajos bácsi méretezhette és szerelhette be az ablakokat. Ez persze most nem könnyíti meg a dolgunkat, nagyon kevés esélyt látok rá, hogy nagyszüleim ablakai megfelelnek majd valamely sztenderd ablak méretnek. Így az árképzés során vagy abban tudunk gondolkodni, hogy egyedi méretű ablakokat kérünk, vagy pedig abban, hogy a bontás után akkora felületet alakítunk ki, amekkora sztenderd ablakméretet szeretnénk.

Mi végül is az előbbi megoldás mellett döntöttünk. Bár ahogy elnézegettük a műanyag ablak árak beépítéssel való alakulását, a férjem részéről felmerült, hogy talán nem kellene szakembert hívnunk a beépítéshez. Úgy gondolta, ő maga is elég lesz a szükséges lépésekhez. Hiszen nagy valószínűséggel más is járt már hasonló cipőben, és biztos rengetegen vannak, akik ki is próbálták. Azt javasolta, nézzük meg egy pár videót az interneten, hátha tényleg nem olyan bonyolult mutatvány, és tudnánk egy keveset spórolni a költségeinken ez által. Nos, vetettünk néhány pillantást egy pár videóra, de hamar alább hagyott a lelkesedésünk. El kellett fogadnunk, hogy ez egy sokkal bonyolultabb művelet annál, mintsem hogy egyedül meg tudnánk oldani. Így végül úgy döntöttünk, mégiscsak igénybe vesszük szakember segítségét. Ezért végül a műanyag ablak árak beépítéssel kerültek be a költségvetésünkbe.

Ti voltatok már hasonló helyzetben? Ti hogyan kalkuláltatok a felújítás költségeivel, és végül milyen megoldást választottatok?