Méltányos szolgáltatás logót a vízvezeték szerelőnek!

Napjainkban egyre jobban terjed el bolti csomagolásokon a fair trade logó, mely dióhéjban azt jelenti, hogy az adott áru méltányos kereskedelmi gyakorlatot követően került a bolt polcaira. Ezek a termékek általában fejlődő országokból származó élvezeti termékek, melyek előállításához emberi munka és nagyobb környezetterhelés párosul, ilyenek például a káve, kakaó vagy a csoki. A fair trade logó azt hivatott jelezni, hogy az adott termék olyan forrásból származik, mely tisztességes fizetséget ad a földműveseknek, az előállítás kevésbé terheli a környezetet és egyben a minőség védjegye is.

A méltányos kereskedelmi gyakorlat igazán fontos a tudatos vásárlóknak, de sajnos ilyen logók csak a termékekre tehetők. Mi van azonban a méltányos szolgáltatásokkal? Milyen logót kell keresni annak, aki azt szeretné megtudni, melyek azok a cégek, amelyek tisztességesen bánnak a munkavállalóikkal és a vásárlókkal? A vásárlók nézőpontjából az egyik legfontosabb tulajdonság a megbízhatóság, vannak olyan szolgáltatások, melyek a bizalmon alapulnak, ilyen például a karbantartó, hibajavító szakemberek munkája.

Olcsó, gyors, jó munka – van ilyen?

“Hölgyem, én olcsón, gyorsan vagy jól dolgozom. Ön csak kettőt választhat ebből” – mondja a szaki a megrendelőnek. Szakállas vicc, de nagy igazságtartalma van.

Vegyük alapul a vízvezeték szerelést vagy a duguláselhárítást. A piacon számtalan “szakember” fellelhető, újságokban, interneten, akár még szórólapokon is találkozhatunk velük, de honnan tudná egy éppen szennyvíztócsában álldogáló ember, hogy ki az, aki jó munkát végez, gyorsan kijön és nem is kell kifizetnie ingát-gatyáját a javításra?

Ha nekem szakemberre van szükségem, ajánlásokon keresztül tájékozódom, de sokszor megkapom azt is, hogy nincs olyan szaki, akit ajánlanának, mert csak rossz tapasztalatuk van ismerőseimnek. Ekkor szoktam az internet segítségét kérni, mert manapság már vannak olyan fórumok, ahol lehet értékelni bizonyos szerelők munkáját. A vízvezeték szerelés kapcsán kerestem rá a Vízvezeték szerelés, vízszerelés Budapesten és Pest megyében kifejezésre és így találkoztam a vizgazfutesszerelo24.hu weboldalával, ami egyből megragadott, mert igényes, informatív és összeszedett honlap. Ebből lehet már sejteni, hogy aki készítette, az éppen annyira igényes a munkájára, mint a weboldalára, de persze akkor még nem tudtam, mi vár rám.

Felhívtam a 0-24 hívható telefonszámukat, egy végtelenül segítőkész fiatalember fogadta a hívásomat. Mindig nagyon izgulok, amikor szakemberekkel beszélek telefonon, mert attól félek, hogy nem tudom majd elmondani a problémámat, nem ismerem a szakszavakat, nem tudom, hogy hívják azt a bizonyos csövet (ami lehet gége, vagy szelep vagy tömítés, vagy akármi), de szerencsémre a telefonban feltették a legközérthetőbb kérdéseket és már tudták is, mi lesz a hiba típusa. Pest megyében lakok, nem Budapesten, de ez sem volt probléma, mert az egész megyében vállalják a kiszállást akár 1 órán belül. Nekem ez igazán fontos volt, minél hamarabb szerettem volna megszabadulni a förtelmes szagtól meg a víz áztatta fürdőszobától még a gyerekek hazaérkezése előtt. A szakemberek megérkeztek, felmérték a problémát, minden eszközük megvolt ahhoz, hogy elhárítsák a bajt, igazából csak egy kis dugulás történt, szerencsére nem kellett falat meg csempét bontani. Alig 1 óra leforgása alatt elkészültek a tisztítással és távoztak is. Pontosan azt az összeget kellett fizetnem, amelyet előzetesen leegyeztette a telefonos úriemberrel. Nagyon elégedett voltam a munkájukkal, el is mentettem magamnak az elérhetőségüket későbbre, ha netán fűtésszerelésre, gázszerelésre vagy újabb duguláselhárításra lenne szükségem, szívesen ajánlanám ismerőseimnek az ő szolgáltatásaikat.

Visszatérve a méltányos szolgáltatásokra, milyen jó lenne, ha létezne valamilyen közismert tanúsító címke, logó, vagy plecsni, amelyet a szakik alkalmazhatnának munkájuk hitelesítésére, egy olyan címke, mint a fair trade.

Én biztos mindig az ő munkájukban bíznék meg.