Méltányos kereskedelem napelempályázatok révén

A méltányos kereskedelem alapszabályának kellene az lennie, hogy a lakosság számára ugyanúgy elérhető legyen minden olyan ajánlat, amivel jól jár. Ez persze egy eléggé idealizált kép, hiszen, ha van egy üzletlánc, ami tart egy adott leárazást, akkor a termékek véges száma miatt lehetetlen, hogy minden vásárló megkapja az adott leértékelt terméket, de bizonyos egyéb kereskedelmi ágazatok esetén meg lehetne közelíteni ezt a módszert. Igen, igen, azért is nehéz kérdés ez, mert a leértékelések általában csökkentett haszonnal eladott termékeket jelentenek, és ha egy bolt mindig ilyen akciókba vetné magát, akkor szépen saját magát vinné csődbe.

Ezért van az, hogy a leértékelések többnyire időzített folyamatok, amelyek a már régebbi megmaradt termékek kiárusítása mellett az aktuális kínálat eladásának felpörgetését hivatottak előidézni.

Hiszen ha van egy leértékelés, akkor ennek hírére sokan fognak bejönni a boltba, és onnantól kezdve, hogy beléptek, már is potenciális vásárlóknak számítanak új termékek megvételére is, nem csak a régiekre.

Ám a kereskedelem más területein ez a dolog nagyobb eséllyel tud megvalósulni, ilyen a megújuló energiaforrásokra való átállás lehetősége is. Bizonyos országokban mindenkinek nagy kedvezmény jár akkor, ha nem belső égésű motort vásárol, hanem elektromos autót. Illetve ha beruház egy adott összeget megújuló energiaforrásra való átállásra, akkor szintén nagy eséllyel mindenkihez hasonlóan kedvező szituációban találhatja magát.

Ennek Magyarországon is létezik megfelelője, ezt képviseli a napelempalyazatok.hu oldal. Olyan úgysincs, hogy mindenki pályázni fog napelemrendszerre, kollektorra, vagy fűtés, illetve szigetelés korszerűsítésre, ám számos embernek, akinek aktuális ez a dolog, annak van lehetősége pályázni támogatásra.

A kizáró tényezők elenyészők, mindegy, hogy vállalatként, társasházként, vagy magánszemélyként szeretnéd ezt véghez vinni, mindegyikre egyaránt van lehetőséged.

Fél és tízmillió forint között lehet igényelni 0%-os hitelű támogatást, amit maximum két évtizedre lehet kérni.

Fontos tisztázni a fogalmakat már a legelején. Létezik ugye a napelem, és a napkollektor, de sokan nem tudják, hogy mi a kettő között a különbség. Elég nagy az a különbség, mind technológiában, mind funkcióban is. Ugyanis a napkollektornak az a funkciója, hogy a nap hőjét hasznosítsa, koncentrálja ezt a hőt és vizet melegít vele, aminek a hőmérséklete a hatékony szigetelés miatt nem csökken, ezért kvázi éjjel-nappal meleg vizet fogunk kapni.

Ezzel szemben a napelem viszont a napfény energiáját kamatoztatja oly módon, hogy mi végül elektromos áramot kapjunk.

napelempalyazatok.hu

Tegyük fel, hogy neked napelemre van szükséged, de nagyon erősen gondolkozol a két lehetséges kiépítési funkción, amik közül nem tudsz dűlőre jutni. Mi ez a két mód?

Van a hálózatra visszatápláló rendszer, és a szigetüzemű konstrukció.

A hálózatos azon alapszik, hogy a megtermelt többlet napenergiát, amit nem hasznosítunk azt vissza forgatjuk az elektromos hálózatba, tehát folyamatosan rá vagyunk csatlakozva, csak éppen akkor „kérünk” áramot, ha a saját napelemeink nem állítanak elő elég energiát, és akkor „adunk” áramot, amikor túltermeljük a számunkra szükséges mennyiséget. Ez úgy lehetséges, hogy egy kétirányú villanyóra van felszerelve, ami képes megvalósítani az oda-vissza folyó áramellátás szabályozását.
Ha adjuk a villamosműveknek az áramot, akkor egy bizonyos tarifáért ők megveszik azt tőlünk.

A szigetüzemű rendszer pedig egy zárt konstrukciónak minősül, ami esetében a többlet energiánkat, amit megtermelünk, azt akkumulátorok tárolják, és éjjel, illetve kevésbé napsütötte alkalmakkor pedig onnan nyerünk energiát, ha a rendszerünk nem tud elegendőt előállítani. Ez azok számára tud elsősorban hasznos lenni, akik olyan helyen rendelkeznek nyaralóval, vagy házzal, amelyhez nincsen bekötve elektromos hálózat, így ki van zárva annak az esélye, hogy arra rácsatlakozzunk.

Továbbá ez az a megoldás ami esetében a villanyszámlánkat azonnal semlegesítjük, hiszen zárt rendszerről révén szó, gyakorlatilag függetlenekké válunk az elektromos hálózattól. Szóval az olyanoknak is jó döntés ez, akik nem szeretik az ilyen irányú függést.

Ám mindez azzal a következménnyel jár, hogy kicsit kiszolgáltatottá válunk általa, mert ha ez a rendszer valamilyen módon meghibásodik, akkor nem tudunk mankóként az elektromos hálózathoz fordulni, hiszen nem vagyunk arra rácsatlakozva.

Ezért szerintem azok, akik a szigetüzemű rendszert választják, nekik jó, hogy ha van a napelemen kívül egy alternatív megoldásuk az esetlegesen felmerülő problémák kezelésére. Ez lehet mondjuk egy kis aggregátor, vagy valami, ami meg tudja menteni a napot, ha gázos lenne a szituáció. Vagyis pontosabban árnyékos, kevés napfényes…

Ha esetleg van olyan ismerősöd, aki ilyesmi telepítésén gondolkozik, akkor mutasd meg majd neki a napelempalyazatok.hu oldalt, mert annak a tüzetesebb átvizsgálásával biztos okosabbá fog válni a témában, és könnyebben fog döntéseket hozni, ha eljön az ideje.