Kávé ajándékba – figyeljünk itt is a méltányos kereskedelemre!

Amikor ajándékot kell vennem valakinek, általában teljesen tanácstalan vagyok. Nem tudom, hogy mire vágynak az emberek, nehéz olyan ajándékot találnom, ami olyan forrásból is származik, amiből hajlandó vagyok vásárolni, mivel nekem mindennél fontosabb a fairtrade.

Tanácstalan voltam, mivel egy kolléganőmnek szerettem volna ajándékot venni. Nem ismerjük olyan jól egymást, nem tudom, milyen a stílusa, és nem mertem semmi személyesebbet adni neki. Ekkor találtam ezt a cikket: ajandek.varazslo.hu/blog/item/ajandek-kaveimadoknak . Már sokat hallottam az ajándékvarázsló nevű oldalról, ahol könnyen lehet ajándékötleteket és konkrét ajándékokat keríteni azoknak az embereknek, akiket nem ismerünk annyira, vagy csak már semmi ötletünk nincsen rá, hogy mit vegyünk.

Én például olyan borzalmas ajándékozó vagyok, hogy még azzal is mindig gondban vagyok, hogy mit vegyek a legjobb barátomnak. Így lyukadtam ki ezen az oldalon, ötletek után kutatva. Akkor jött velem szembe ez a blogbejegyzés. Több témában is töltöttek fel ilyen bejegyzéseket, amelyeknek az a lényegük, hogy megkönnyítsék az olyan emberek dolgát, mint amilyen én is vagyok.

Ez a cikk például nem csak arról szól, hogy mégis milyen ajándékot vegyek Sokkal inkább magáról, a kávézásról van benne szó. Természetesen felsorakoztat olyan tippeket, mint az ajándék bögre, kávé, kávé ízű nassolni valók, arcpakolások. A webshopukban pedig ezek mind meg is találhatóak, így nem volt nehéz dolgom, hogy mit vegyek végül a kolléganőmnek.

A cikkből viszont nem csak erre kaptam választ. Érdekelnek a statisztikák, megtudtam, hogy mennyi kávét fogyasztunk mi, Magyarok, egy kicsit kitekintettek abba az irányba is, hogy más országokban hogyan kávéznak, végül pedig a kávé jótékony hatásait is kifejtették.

A cikk végére érve már tudtam, hogy igen, a kávé lesz a legjobb ajándék, amit vehetek.

Mindenképpen olyat kerestem, ami fair trade, azaz méltányos kereskedelmi alapelvek szerint működő gyárban / gazdaságban készült. Nem akarok ugyanis olyan kávét venni, ami t olyan emberek szedtek, akik nincsenek megfizetve, akiknek borzalmasak a munkakörülményeik. Mi, európaiak fel sem tudjuk fogni, hogy mennyire rossz munkakörülmények uralkodnak a világ távoli pontjain. Azzal, ha ilyen, durván nevezve „rabszolga-gazdaságokból” vásárolunk, azt sugalljuk feléjük, hogy egyetértünk a módszereikkel és támogatjuk azt. Éppen ezért, én nem vagyok hajlandó nem fair-trade termékeket vásárolni. Vannak, akiknek ez egyáltalán nem számít, de én nagyon figyelek rá. Nem tehetek ugyan valami túl sokat az ügy érdekében, de szeretném, ha a földünk sokkal élhetőbb lenne. Még ha csak ilyen kis dolgokkal, de hozzá szeretnék járulni, hogy az alapvető emberi és munkajogok mindenkit megillessenek, attól függetlenül, hogy melyik kontinensre, országba született.

Szerencsére az ajándék varázsló oldalán találtam olyan, különleges pörkölésű kávét, ami ilyen gazdaságból származik. Így nem kellett túlbonyolítanom a helyzetet, hamar meg is szereztem az ajándékba szánt kávét.

Az oldal működése egyszer, keresni kell, mint ahogyan azt egy webshopban tennénk, csak annyi a különlegessége a dolognak, hogy nem a saját termékeiket árusítják, hanem igazából csak összegyűjtik azokat a webshopokat akik árusítják. Tehát a keresés eredményeként kihozott termékeket mind más boltokból lehet megrendelni. Ez az oldal tényleg csak ötletet ad és megjeleníti, hogy honnan lehet beszerezni. Ezzel a módszerrel nagyon egyszer a vásárlás. Az ajándékötleteket azonnal, pár kattintással be lehet szerezni az eredeti lelőhelyükről, általában a lehető legjobb áron. Itt a vásárlás nagyon egyszerű és nagyon hasznos az oldal akkor is, ha nem kifejezetten ajándékba szeretnénk venni valamit, hiszen megkeresi helyettünk, hogy a vágyott termék hol és milyen áron szerezhető be.