Ingyen elektromosságot kapsz vissza – kereskedelem a napelemes rendszerrel

„Ingyen energia” – ez lehetne az a kulcsszó, ami a tudósoknak évezredeken keresztül álmatlan éjszakákat és végeláthatatlan munkát okozott, most pedig szinte minden háztetőre ki lehetne rakni pár olyan panelt, amivel elérhető. A napelemes rendszerek ára igen egyszerű: egyszeri befektetés azért, hogy többet ne kelljen elektromosságot venned a szolgáltatódtól, hanem ingyen kapd azt meg. Mi lehet ennél méltányosabb kereskedelem?

napelemes rendszerek árakNagyon sokszor mondják persze azt, hogy ingyen lehet valamit kapni, akkor is, amikor nem igaz. Napelemnél is lehetne az, hogy valójában a napelemes rendszer karbantartása, tisztítása nagyobb költségeket emészt fel, mint amennyit megspórolunk vele, de ez nincs így – ezekre ugyanis alig kell költeni. Jóval kevesebb a meghibásodás, probléma, karbantartandó rész egy ilyen berendezés esetén, mint azt gondolnánk.

Itt az egyetlen befektetés tényleg az, hogy felrakjuk a panelt és megvásároljuk mellé azokat a kiegészítőket, amikhez még szükség van a működéshez: a napelem invertelt, hogy a termelt egyenáramot váltóárammá alakíthassuk és beköthessük a saját hálózatunkba, a háztartásai gépeink működtetéséhez, és az akkumulátorokat, hogyha teljesen le akarunk válni a központi hálózatról. Utóbbi esetben ugyanis biztosítanunk kell, hogy este is tudjunk annyi áramhoz jutni, amennyire szükségünk van, ellenkező esetben ugyanis könnyen ülhetünk két szék között a földre.

Ha azonban ezek megvannak, akkor onnantól kezdve már tényleg jelentős ráfordítás nélkül működik a rendszer, és termeli az áramot abból a napfényből, ami egyébként kárba veszne épületünk cseréptetején.

Egy nagyon átlagos számolással élve is az jön ki, hogy egy ilyen befektetés már alig egy évtized alatt is teljesen megtérülhet – és ez még rengeteget javulhat is az alapján, hogy milyen minőségben, milyen technológiával készült paneleket vásárolsz.

És ha már azt mondjuk, hogy fair trade, akkor tudnod kell, hogy ez nem csak rád vonatkozik – az oké, hogy te rengeteget profitálsz egy ilyen vásárból, de itt a természet az, aki a legjobban jár az egésszel. A napelemes rendszerek ára ugyanis, bár nem mondják ki, de arra is kiterjed, hogy a környezetet véded azzal, hogy kevesebb káros anyagot kibocsátó technológiával fedezed energiaszükségletedet. A legtöbb ország ugyanis még nem jutott el arra a szintre, hogy energiatermelésének jelentős részét tudja megújuló forrásokból előállítani, ezért ha valamire energiát fordítunk, akkor az általában valamilyen kimerülő energiahordozó égetéséből származik.

Ez pedig rendkívül környezetszennyező. Ha segíteni akarunk a helyzeten, akkor azt úgy tudjuk a leggyorsabban és legegyszerűbben megtenni, hogyha a saját házunkra szerelünk fel először napelemes rendszert, és otthoni fogyasztásunkat váltjuk ki ezzel a zöld energiaforrással – ilyen módon spórolva saját számláinkon is.

Ezzel együtt pedig már talán látszik, hogy miért gondoljuk, hogy a napelem a legjobb példája a méltányos kereskedelemnek. Hisz egy olyan magyar cég, aki ezzel foglalkozik, és igen méltányosan szabja a napelemes rendszerek árát, tudja biztosítani az országban, hogy azzal spóroljunk, hogy környezettvédőbb módszerekkel oldjuk meg az energiaellátásunkat – a legjobb alku.