Ha én csinálom a krémeket, akkor sokkal olcsóbban jövök ki!

Nagyon sok pénzt tudok elkölteni egy drogériában. Mindig pampogok, hogy piszok drága minden, de van, amiből nem vagyok hajlandó engedni, és hát, ami kell, az kell! Sokat gondolkodtam már azon, hogy vajon pusztán az előállítás mennyibe kerülhet a cégeknek és amúgy mennyi profitot tesznek rá. Valószínűleg a többszörösét, nyílván így éri meg nekik. Ezen a gondolatmeneten elindulva döntöttem úgy, hogy megpróbálkozom azzal, hogy néhány krémet én magam fogok elkészíteni, így legalább biztosan tudom, hogy mi van benne és megspórolok jó pár ezer forintot is.

A fixáló szer!

Először nem jártam sok sikerrel, mert soha nem sikerült egy homogén állagú cuccot csinálni, így végül mind a kukában végezte, mert használhatatlan volt. Egyik barátnőm világosított fel, hogy a vízbázisú és a zsírbázisú krémeket fixálni kell xantán gumival. Át is küldte ezt a linket: humanityaruhaz.hu/termek/xanthan_gum, ahol meg tudom rendelni. Szerencsére egy 1000 forint alatti tételről beszélünk, így rögtön rendeltem is belőle párat, hogy bőven tudjak vele kísérletezni.

Amúgy nagyon sok információt leírtak erről a kis hozzávalóról, kiderült, hogy nem csak a kozmetikumokban, hanem az élelmiszerekben is előfordul, például a ketchupban, vagy a sütőipari termékekben E415 néven. Ez tulajdonképpen egy szagtalan, fehér por, ami a vízben is jól oldódik. És valóban, ilyen fixáló, sűrító, zselésítő, gélképző anyag. Használhatjuk: tisztítószerekben, arcmaszkokban, szérumokban, hámlasztókban, emulgáló szerként, vagy akár a viszkozitás növelése érdekében, vagyis, hogy a késztermék kevésbé legyen folyós.

Visszatérő vásárló lettem!

Szóval rendeltem párat belőle, de még kicsit körül is néztem a Humanity Áruház weboldalán, ahol nagyon sok olyan alapanyagot találtam, amiket eddig innen-onnan sokkalta drágábban szereztem be. Találtam is egy könyvet, ahol natúrkozmetikai recepteket írnak le, de van az oldalnak egy tudástára is, ahol szintén további receptekkel lehet megismerkedni és láss csodát: minden alapanyagot megtalálsz náluk. Egyébként nem csak online lehet velük találkozni. A cégnek van egy üzlete Békéscsabán, szóval, ha úgy van, személyesen is be lehet menni hozzájuk és nem kell rendelgetni. De mentségükre szóljon, a rendelés is nagyon vásárlóbarát. A csomag 1-2 nap alatt megérkezik, lehet fizetni készpénzzel, előreutalással, vagy bankkártyával, illetve azt is megválaszthatjuk, hogy kihozza-e a GLS futár, vagy elmegyünk érte a postára.

Azóta már csak erről az oldalról rendelek és a recepteket is innen válogatom ki. Mindenkinek csak ajánlani tudom!