Endre tegnap nem a méltányos kereskedelemről mesélt

Tegnap este ismét a párom egyik kollégájával, Endrével vacsoráztunk. A pasi elképesztően unalmas egy alak, folyamatosan hosszú történetekbe kezd bele, amelyeknek se eleje, se vége. A legutóbbi alkalommal a méltányos kereskedelem témakörét járta végig, egy történettel kiegészítve, amit kb. háromnegyed órán keresztül mesélt.

Ezek után semmi jóra nem számítottam tegnap este. Nagy meglepetés volt, amikor végre a fickó egy olyan témát hozott fel, ami bennünket is érdekel. Endre a környezetkímélésről, a megújuló energiaforrásokról, az okos befektetésekről beszélt. Nyilvánvalóan erről is terjengősen, de legalább valamelyest foglalkoztat bennünket a téma, így nem untuk annyira a beszámolóját, mint máskor.

Régóta gondolkodtunk a párommal azon, hogy napelem rendszert szereltessünk a házunk tetőszerkezetére, azonban nem voltunk elég eltökéltek ahhoz, hogy utánajárjunk a dolognak, hogy informálódjunk róla. Endre tájékoztatója azonban nagyon sokat segített nekünk. Az este végén azt ajánlotta, hogy nézzünk fel a sporoljnapelemmel.hu internetes oldalra, ahol a Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt című cikket keressük.

Még tegnap, a hazaérkezésünk után felnéztem a weboldalra, ahol könnyedén megtaláltam az írást. Elég hosszúnak láttam, így az átböngészését ma reggelre hagytam. A cikkből rengeteg hasznos infót sikerült begyűjtenem. Többek között megismertem a naplem rendszer működési elvét. A napelemek nappal termelik azt az áramot, amiről majd az elektromos eszközök és berendezések, tehát minden energiahasználó berendezés működni tud. Az áramot tehát nem a szolgáltató adja, így nem is kell fizetni érte. Ennek köszönhetően a villanyszámlák lenullázódnak, vagy nagyon minimálisra csökkennek.

Az éjszakai áramszolgáltatás sem jelent gondot a napelemekkel, ugyanis lehet akkumulátorokba tölteni az energiát, hogy aztán éjszaka arról tudjuk árammal ellátni a házat. Ez azonban nem a leginkább pénztárcabarát megoldás, ráadásul az akkumulátorok élettartama nem éppen a legjobb. Emiatt a Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt cikk szerzői egy másik megoldást javasolnak. A másik opció szerint a nappal megtermelt áram fel nem használt részét a hálózatba juttatjuk, és eladjuk a szolgáltatónak, aki köteles ezért fizetni nekünk. Este pedig, ezt az áramot vesszük vissza. Évente egyszer a szolgáltató küld majd egy elszámolást, amin ideális esetben nulla forint fog szerepelni.

A napelemek ára átlagosan tíz év alatt megtérül. Attól nem kell félni, hogy ennél hamarabb tönkremegy a berendezés, ugyanis ha megbízható gyártót választunk, az garanciát vállal érte. A weboldalon a Sharp Solar napelemeket ajánlják, amikre nem kevesebb, mint 25 éves teljesítménygarancia van. Ez azt jelenti, hogy 25 év múlva a gyári teljesítményük min. 80%-át kell biztosítsák.

A weboldalon az informálódás után kitöltöttem az árajánlatkérő űrlapot. Kíváncsi vagyok, hogy milyen árkategóriát fognak belőni a szakértők. Nagyon várom a válaszukat.