Céltudatos vásárló vagyok!

Napjainkban egyre nagyobb ismeretségre tesz szert a fair trade mozgalom, mely a harmadik világbeli termelők és kereskedők támogatására hivatott, ám a nyugat-európai szinttől még mindig jócskán le vagyunk maradva. Azonban most már nem csak kisebb, konkrétan a fair-trade termékekre specializálódott üzletekben van lehetőségünk ilyesmihez hozzájutni, hanem különböző nagy hipermarketek polcain, akár saját termékes kategóriában is megtalálhatóak.

Általában azon élelmiszerek kategóriájában, melyek a méltányos kereskedelem által támogatott államokban őshonosak, mindig törekedni szoktam arra, hogy fair trade termékeket vásároljak. Akik azt hiszik, hogy ezek jóval drágábbak, mint a sima áruk, azok nagyot tévednek, ugyanis egy kis utánajárással és ár összehasonlítással könnyen kideríthető, hogy ennek az állításnak semmi alapja. Természetesen ezek közt is találhatunk drágább és kevésbé drága termékeket egyaránt. Ezek mind minőségtől és márkától függő dolgok, de személyes tapasztalat alapján azt mondom, hogy a fari trade-ben kevésbé minőséginek titulált ételek, alapanyagok is sokkal jobb minőségűek, mint némelyik magas rangú, átlag társaik.

Nem csak az étkezés és főzés területén törekszem a tudatos vásárlásra, hanem igyekszem ezt kiterjeszteni az élet többi területén szükséges eszközökre is. Ruhaneműknél és bútoroknál ez ugyanolyan fontos, de például a hobbiimhoz szükséges kellékeket is így szerzem be. Eszembe sem jutna például egy hangszert hipermarketben venni, amikor pár sarokra a lakásomtól megtalálható egy nagyszerű hangszerüzlet, ahol a tulajok és a többi dolgozók remek kiszolgálásban részesítenek. Vagy ott van például a rajzolás, festés. Ezen kellékeit úgy szintén nem szeretem hobbibolton kívül megvásárolni. De ami a legfontosabb: évek óta motorozom, és korábban csak utasként tetem, ma pedig már saját motoron folytatom ezt a tevékenységet, de mindig is fontos volt számomra, hogy a biztonságomat és kényelmemet garantáló védőöltözetemet megfelelő, ellenőrzött kereskedőtől szerezhessem be. Eddig bár nagy esésem nem volt, de tudom, hogy az ördög nem alszik, így a legrövidebb úton is a legfontosabb dolog számomra a biztonság. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy a legtöbb ismerősöm és barátom által javasolt üzleteket térképezem fel legelőször. Így is tettem: szépen lassan el kezdtem – jó néhány éve már – összemérni a megjelölt néhány üzlet forgalmazott márkáit és árait. Hamar kiderült, hogy a legjobb választás az azóta is kedvenc motoros boltom a http://www.shox.hu/ lett volna már azonnal. A legtöbb számomra szükséges védőöltözet, kiegészítő, sőt most már motoralkatrész is megtalálható náluk. Profi a kiszolgáló személyzet, akár interneten, akár személyesen vásárolok náluk, ráadásul eddig akárhol laktam, húsz percen belül mindig volt a közelemben egy üzletük. Vagy én vagyok ilyen szerencsés, vagy tudat alatt válogattam meg a lakásaimat ez alapján, végül is mindegy, mert akár 1 órával többet is utaznék azért a néhány alkalomért, amit náluk töltök. És nem azért nem töltök náluk több időt, mert nem szeretnék, hanem egyszerűen csak azért, mert nem kell. A termékeik ugyanis igen jó minőségűek, így a nagy kihasználtság mellett sem használódnak el gyorsan. Inkább az újítás, vagy a feledékenységemből következő elveszítések okán fordulok meg többször is az üzletben, mint amennyire egy átlagembernek szüksége lenne rá. Ha jobban végiggondolom, akkor nem is biztos, hogy ez az állításom jogos, ugyanis kapásból két embert tudok mondani, akik nálam sokkal többször látogatják a motoros boltot, méghozzá a párom és az öcsém. Ők valóban, szinte heti vendégei a motoros boltnak, gyakorlatilag az ott dolgozó személyzetet gyakrabban látják, mint a szüleiket. Persze nem vásárolnak minden alaklommal, de jóval több pénzt költenek el ott, mint mondjuk más ruhaüzletben. Ezt egyébként egy percig sem sajnálom, hiszen felnőtt emberek, így arra költik az általuk megkeresett pénzt, amire csak akarják. És ha néha egy kis aprósággal még meg is lepnek egy-egy ilyen motoros boltban eltöltött délutánjuk után, annak csak örülni lehet.

Remélem egy kicsit tudtam rátok hatni, és Ti is beismeritek most már, hogy igen is fontos a vásárlási szokásainkat tudatossá tenni és nem csak azért, hogy támogassunk vele olyan embereket, társadalmakat, szövetségeket, melyek valamilyen szempontból kedvesek számunkra. Saját érdekünk is ez, amiért talán már a lustábbak is elgondolkodnak egy aktívabb hozzáálláson.