Az online már ruhavásárlásban is megéri

Hogyha a kereskedelem alakulásáról és méltányosságáról akarunk beszélni, akkor nem lehet sehogy se megkerülni a webshopok és az online termékek témáját. Számtalan olyan dolog létezik, amit már alapvető, hogy interneten is meg tudunk venni: elektronikai eszközök, szerszámok, akár élelmiszerek is, hála a különböző áruházak házhozszállításának. Talán mindig is a ruhák voltak azok, akik kilógtak ebből a sorból, de el kell mondanom, mostanra már változik a helyzet, és a ruha online megvétele már általános dolog.

És mindez a legtöbb helyen fair módon is történik. Erről személyes tapasztalatom is van, hisz nekem is volt, hogy egy maxi ruha online megvásárlása mellett döntöttem, mert ezt éreztem sokkal jobbnak, egyszerűbbnek, és – ne akarjuk tagadni – olcsóbbnak.

maxi ruha online
maxi ruha online

A téma nagyon sokrétű, így kezdjük először azzal, hogy miért gondolják sokan azt, hogy nem egy jó forma a webshop a ruhavásárlásra: a próbálással.

Szinte mindenki, aki először egy online ruhavásárlással foglalkozó oldalra kerül, azzal kezdi a gondolkozást, hogy mi lesz, ha nem jó rá, amit megvesz? Ruhákról beszélünk, nem véletlenül szeretünk elmenni egy boltba és felpróbálni őket, mielőtt fizetnénk azért, hogy 24 órán keresztül viseljük őket. Igazából azonban elgondolkodhatunk azon, hogy vajon az mennyire derül ki egy ruháról pár perc alatt, hogy egy egész nap kényelmesen tudunk-e benne mozogni, és jól érezzük magunkat?

A maxi ruha online vásárlásánál nekem viszont arra volt lehetőségem, hogy minden egyes méretemet pontosan megnézzem, és kiválasszam a több lehetőség közül, ami rám fog illeni – semmi szubjektív próbálkozás, csak a számok alapján kitaláltuk, melyik ruha lesz nekem a legjobb. Erre én akár azt is tudom mondani, hogy nagyobb megelégedést váltott ki belőlem, mintha egy boltban kellett volna kitalálnom, hogy mi lesz nekem a jó. Természetesen ez után a megérkezett termékben se csalódtam, de ha mégis, akkor is lett volna még alkalmam ezt a problémát többféleképpen megoldani.

Emellett az egy dolog mellett pedig már csak pozitívum szólhat amellett, hogy miért akarunk egy online ruhaboltot választani: kényelmesen, a saját otthonunkból válogathatunk, és nem kell lejárni a lábunkat, mire végig nézzük az összes kívánt üzletet. Ez főleg akkor hasznos, ha mondjuk nem a fővárosban élünk, és nagyon nincs is sok lehetőségünk – online mindenki egyenlő.

Rengeteg termék, méret is rendelkezésre áll, sose olyan szűkös a kínálat, mint egy valódi bolt, ahol a hely is korlátoz. És ami a legjobb – gyakran még az árak is verik azokat a helyeket, amiknek például az üzlethelyiség bérléséért kell fizetniük.

Amikor én a maxi ruhámat vásároltam, akkor egy barátnőmmel tudtam egy kávézóban összeülni, és az egészet alig egy óra alatt letudni. Ha ezt boltok körbejárásával oldottuk volna meg, egy egész napot rá kellett volna szánni, és nem tudtunk volna csak békésen, kávézás mellett megejteni – és hogy mindez így még olcsóbb is volt, na azt már igazán fair kereskedelemnek tartom! Ketten a képek alapján tudtunk vitatkozni arról, hogy melyik állna rajtam jobban, és a végeredmény pont olyan elképesztő volt, mint amit szerettem volna.

Egyetlen dolog van, amit még megkíván az online kereskedelem – mind a ruháknál, mind pedig bármilyen más termék rendelése esetén – ez pedig az időtartam. Mindig számolnunk kell azzal, hogy amit így veszünk, az nem lesz azonnal a kezünkben, hanem akár heteket is kellhet rá várni. Ez egy elég méltányos ár azért, hogy minden más tekintetben jobban járhatunk, de azt se tagadhatjuk, hogyha valakinek egy fix alkalomra kell a ruha, akkor el kell kezdenie előre gondolkodni. Ellenkező esetben tényleg nem fog tudni élni ezzel a lehetőséggel.

De meg kell hagyni, aki egy fontos alkalomra megy, az úgyis tudja már előre, hogy új ruhát akar – szerintem ez nem egy olyan dolog, ami miatt az online ruhavásárlás vesztesként kerülne ki, a hagyományos boltokkal szembe. Sőt, én azt mondom, hogy abszolút győztes: még csak nem is egy fair kereskedelmi forma, hanem egy egyértelműen előnyös választás!