Az anyukám missziós tevékenysége és a vágyam, hogy tovább vigyem, amit tanított

Talán még nem meséltem nektek az anyukámról, akinek az egész életét végigkísérte az önkéntes munka. Már egészen fiatal korától kezdve ez érdekelte a legjobban, és minden egyes történetből, amit valaha elmondott, azt éreztem, hogy nagyon sokat gyötrődött amiatt, hogy nem tudja teljes egészében belevetni magát a Földünk és az emberiség szolgálatába, hiszen jellegzetesen az ezekhez köthető tevékenységek nem hoznak éppen pénzt a konyhára.

Így aztán mindig hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de mindig el volt foglalva valamilyen segítő tevékenységgel a szabadidejében, és én ezt látva nőttem fel. Amióta pedig nyugdíjas lett szinte minden percét erre áldozza, az utóbbi időben pedig sokat tartózkodik külföldön is, főként harmadik világbeli országokban, ahol a méltányos kereskedelem megvalósulásáért tevékenykedik. Összeköttetésben van számos olyan céggel, amelyek hajlandóak ebben szerepet vállalni, és azért lobbizik, hogy minél több vállalat vállaljon ebben felelősséget.

Hosszú éveken keresztül egy kozmetikai cégnél dolgozott, és most ez a cég az egyik legaktívabb partnerük, tulajdonképpen az elmúlt évek alatt a profiljukat is nagyban a korrektségre, környezet- és állatvédelemre, valamint a méltányos kereskedelem melletti elköteleződésükre alapozzák.

Anyukám jelenleg Bangladesben tartózkodik, és több ottani helyi kistermelő lépett partnerségre a fent említett, és más cégekkel. Ezen együttműködéseknek köszönhetően pedig láthatóan javul a helyi termelők élete, folyamatosan gyarapodik és növekszik a helyi biznisz számukra is, hiszen tisztességes fizetséget, valamint megfelelő körülményeket biztosítanak számukra.

Számomra ebben az egészben az a legjobb, hogy minden alkalommal, amikor édesanyámat újra látom, végre azt tapasztalom, hogy azt az életet éli, amit mindig is szeretett volna. Engem is nagyon tudatos emberré nevelt, és mindig szeretjük megvitatni a világ alakulásának irányát.

Az utóbbi időben egyre többet mesél nekem egy új projektről, amiben részt vesz. Ennek az a célja, hogy egy napelemfarmot létesítsenek Bangladesnek azon a területén, amelyen éppen kiküldetésben van. 

A téma kapcsán sokat beszélgettünk, és szóba jött a legújabb állami támogatás erre vonatkozóan. Ő olyan sokat tartózkodik mostanában külföldön, hogy nem is igazán tájékozott mindennel kapcsolatban, hiába igyekszik jól informáltnak maradni az itteni ügyeket illetően is.

A napelemfarm pályázat, amiről szó van 2019 júniusától 2020 szeptemberéig pályázható, és kifejezetten vállalkozások számára hirdették meg, akár 3 millió forint összegű támogatást is jelenthet egy vállalat számára, amennyiben megfelel a pályázati kiírásoknak. Elég nagy volumenű az elképzelés, ugyanis 5-10 000 napelem-rendszer kiépítésére irányuló projektet terveznek a rendelkezésre álló pénzből megvalósítani, ami igen nagy szám, különösen magyar viszonylatban szemlélve a helyzetet.

Ez rendkívüli lehetőséget teremt olyan hazai cégek számára is, akik napelemes rendszerek megtervezésével és kialakításával foglalkoznak. A pályázat részleteiről tájékozódhatunk a hírportálok cikkein kívül a NapelemProjekt honlapjáról is, ahol zanzásítva, megfelelő magyarázatokkal ellátva fellelhető minden olyan információ, amelyre egy cégnek szüksége lehet ahhoz, hogy őket bízza meg a pályázati terv elkészítésével. Természetesen – ahogyan erre ők is felhívják a figyelmet -, a részletes pályázati kiírások alapos átböngészése elengedhetetlen, ha egy vállalat végül arra adja fejét, hogy belevág a projektbe, és versenybe száll a napelemfarm pályázat elnyeréséért.

napelemfarm pályázat

Mivel nekem is van itthon egy vállalkozásom, anyukám minden áron arra akart buzdítani, hogy pályázzuk meg mi is, de én – bármennyire is foglalkoztat a gondolat – úgy érzem, hogy a cégem még nem áll elég stabil lábakon ahhoz, hogy hasonló dologba belevágjunk. Előbb szeretném minden energiámat arra összpontosítani, hogy megalapozzam a pozíciónkat a piacon, és ha már úgy érzem, kicsit lazíthatunk, akkor máshová is csoportosíthatok az energiáimból; akkor elkezdhetek ilyesmiben gondolkozni.

Mindazonáltal fantasztikus dolognak tartom, és azért is döntöttem úgy, hogy egy blogposztot szánok ennek a témának, mert úgy gondolom, minél több vállalkozónak érdemes tudnia erről a lehetőségről, amivel mindenképpen csak nyerhetnek. Igaz ez akkor is, ha esetlegesen csak a napelemfarm kiépítésének egy részét tudják pályázati pénzből fedezni.

A napelemfarm pályázaton elnyerhető összeg minimum 1.5 millió forint, így mindenképpen jelentős mértékű segítséghez juthat hozzá az, aki végül részesül a támogatásban, és figyelembe véve, hogy hosszú távon mennyire gazdaságos befektetés, én – ha lennék most abban a helyzetben – nem sajnálnám rá az egy összegben valóban megterhelő kiadásokat. A napelemes rendszer kiépítésére fordított összeg elvileg 8-10 éven belül térül meg, de nyilván ha pályázati pénzből valósul meg a projekt, akkor akár semmibe nem kell, hogy kerüljön egy vállalatnak.

Anyukám nagyon örült neki, hogy ilyen hazai támogatásról hallott, mert úgy érzi, hogy az ilyen jellegű kezdeményezések viszik mindig egy kicsivel előrébb a világot. Fontolgatja, hogy ha a bangladesi kiküldetése véget ér, akkor hosszabb időre Magyarországon marad, és itt próbálkozik a kintihez hasonló tevékenységeit folytatni, hiszen -ahogy fogalmazott- még itt is renegeteg a tennivaló, és túl kevesen vannak, akik hajlandóak tenni. Én nagyon szeretném, hogy büszke legyen rám, így mindig meg fogok tenni, amit csak tudok.