A méltányos kereskedelemhez szükségünk van egy székhelyre is

Egyre több szó kezd el esni arról, hogy mégis miért fontos a méltányos kereskedelem. Ez egy viszonylag új fogalom a kapitalista társadalmunkban. Elég csak pár évszázaddal hátranézni és láthatjuk, hogy mi volt a fő célja az akkori kereskedői rétegnek. A legjobb példa erre az élelmiszeripar. Számunkra már egyértelmű, hogy rengeteg komoly ellenőrzés alá kell vetni az ételeket, mielőtt a boltba kerülhetnének. Ezért is van az, hogy ha más országokból származó dolgokat veszünk, azok sokszor teljesen más élményt adnak, a különböző, ételeket korlátozó szabályok miatt. A 20. század elején azonban erről még szó sem volt.

A legdurvább példát erre a fehér kenyér és a liszt előállításában találtam. Az egész középkorban a fehér kenyér egyet jelentett az uralkodó osztállyal. Nekünk ez döbbenetes lehet, azonban a teljes kiőrlésű kenyereket általában a paraszti réteg ette. Persze ezek nem olyanok voltak, mint amiket mi veszünk, „egészséges” címszó alatt. Sokszor különböző szennyezett adalékanyagok is belekerültek.

A fehér kenyérnek egészen a 20. századig kellett várnia ahhoz, hogy az egész társadalmat meghódítsa. Ipari újítások miatt könnyebbé vált az őrlés folyamata, így jobb lisztet tudtak előállítani. Itt jön azonban be a méltányos kereskedelem kérdése. Akkoriban nem igazán szabályozták azt, hogy mik lehetnek az adott ételekben. Ezért sok cég úgy gondolta, hogy a lisztet különböző olyan anyagokkal helyettesítik, amik olcsóbban előállíthatók. Ennek azonban az lett az eredménye, hogy a termékeikben semmilyen tápanyag nem volt. A felnőtteknél ez betegségekhez vezethetett, a gyerekeknél viszont sokszor sajnálatos módon, még halálhoz is.

Bár az ilyen extrém esetek ritkábban már a mai társadalmunkban, ettől függetlenül továbbra is annak lehetünk szemtanúi, hogy a cégek mindig keresik a kiskapukat. Ezek a kiskapuk pedig nagyrészt a vásárlók kárára vannak kihasználva. A mostani kereskedelem a megnyerő külsőn alapul nagyrészt és azon, hogy ne lássák az emberek azt, ami megzavarná ezt a képet. Ez egy nagyon szomorú világnak tűnik, de vannak cégek, akik tényleg próbálkoznak.

Ezen felháborodásom vezetett ahhoz, hogy én is egy olyan céget alapítsak, ahol a méltányos kereskedelem nem csak marketing szöveg. Ehhez azonban természetesen egy székhelyet is kellett alapítanom, amihez nem volt se tapasztalatom, se segítségem. Az interneten kezdtem el keresgélni, hogy miként tudnám megvalósítani a tervemet, mikor megláttam egy székhelyszolgáltatás Szinyei Merse kiírást. Nem tudtam, hogy ez az utca hol található, de a kattintás bizalmát megadtam az oldalnak, remélve, hogy nem fogom meggondolni magamat később.

A Székhelyszolgáltatás24-re kerülve egy nagyon stílusos és gondosan megtervezett oldal fogadott. Pontosan olyan mennyiségű díszítés volt, ami még nem zavarta az ember szemét. Ezzel a kialakítással mind azt sejtették, hogy hasonlóan visszafogott, de profi munkára számíthatok tőlük. Rengeteg oldal nem tartja fontosnak a kinézetet. A baj ezzel csak az, hogy innen is lehet tudni, ha egy cég sajnálja a pénzt a legalapvetőbb dolgokra. Itt, mint már említettem erről szó sem volt, úgyhogy kellemes környezetben olvashattam tovább a tájékoztatójukat arról, hogy mit is jelentett a székhelyszolgáltatás Szinyei Merse felirat.

Ahhoz, hogy informálódjak, nem kellett megtanulnom még azt sem, hogy miként működik a Székhelyszolgáltatás24 menürendszere. Egyszerűen csak lejjebb kellett tekernem. Szerintem ez egy nagyon intuitív megoldás, amit mindenki tud használni. Nem számít a kor, vagy a számítógépes előképzettség, lefele tekerni mindenki tud. A tájékoztatóként szolgáló szöveg is hasonlóan volt jellemezhető. Nem volt túlzottan szakmai, közérthető volt, de egyáltalán nem éreztem lebutítottnak. Minden egyes bekezdéssel valami újat tudhattam meg arról, hogy miként működik a székhelyalapítás és, hogy ők miben tudnak segíteni.

Nem csak a “székhelyszolgáltatás Szinyei Merse” kiírásban szereplő helyen lehetséges székhelyet alapítani. Az oldalon végignézve pontosan megtudhatjuk, hogy merre található a két másik hely. Az egyik Budán, a másik pedig Újlengyelben. Tehát nem kell csak egy helyre támaszkodnunk. Ha mások a preferenciáink, akkor bármelyiket tudjuk választani. Nekem ez a fajta döntési szabadság nagyon tetszett, mivel így úgy éreztem, hogy nagyobb mozgásterem és befolyásom van arra, hogy hol legyen megalapítva majd a székhelyem.

Lejjebb tekerve azonban megláttam, hogy merre található a Szinyei Merse utca. Persze nincs mindenkinek a fejében Budapest térképe, úgyhogy nem lehetne ezt rögtön tudni. A Székhelyszolgáltatás24 azonban olyan jól van felépítve, hogy rögtön a székhelyszolgáltatás Szinyei Merse kiírás alatt található volt egy interaktív térkép is. Így nem csak azt tudjuk megnézni, hogy pontosan hol található a székhely, hanem láthatjuk, hogy körülötte mik helyezkednek el. Ez abban is nagy segítség lehet, hogy megtervezhessük, hogy miként tudunk majd eljutni oda.

székhelyszolgáltatás Szinyei Merse

A Szinyei Merse utca nagyon előkelő helyen van. Csak le kell kanyarodnunk az Andrássy útról és már majdnem ott is vagyunk. Szerintem, ha egy befektető megtudja, hogy itt helyezkedik el a székhelyünk, rögtön komolyan fogja venni a cégünket. Hiszen, mint ahogy az előbb az oldal kialakítása kapcsán említettem, ezek a döntések mutatják azt a külvilág felé, hogy milyen hozzáállással vezetjük a cégünket. Végső soron pedig az sem mellékes, hogy a pihenőinket a Hősök terénél is tölthetjük, ami pár percre van tőlünk.

Ez mind szép és jó, azonban a székhelyalapítás folyamata a tájékozódás után kezdődik és ez a nehezebb része a dolognak, főleg, ha teljesen tapasztalatlanok vagyunk ebben a témában. Elsőként, szükségünk lesz egy ügyvédre. Ha már korábban végeztünk komolyabb papírmunkát és van egy ügyvédünk, akiben bízunk, a Székhelyszolgáltatás24 örömmel fogadja őt is a szerződések megírásában. Ha azonban nincsen ilyen kapcsolatunk, akkor sem kell aggódnunk, mivel a Székhelyszolgáltatás24 biztosít számunkra ügyvédet. Ez pedig egy újabb gonddal kevesebbet jelent számunkra.

Már korábban is bizonygattam, hogy a Székhelyszolgáltatás24 mennyire nagy segítséget tud nyújtani a kezdő vállalkozóknak, a mindenre kiterjedő szolgáltatásával. Amire azonban még nem tértem ki, az az volt, hogy a 6 hónapos megbízási időből 1 hónapot ajándékba adnak. Ez számomra hihetetlen nagy lehetőség volt, hiszen a cég alapításának kezdeténél még nem igazán fog minket felvetni a pénz. Az ajándék egy hónapon kívül pedig nagyon kedvező havidíjjal dolgoznak. Szinte meglepően olcsó ahhoz képest, hogy mennyire profi munkát végeznek.

A kapcsolatfelvétel pedig pofon egyszerű. Szinte alig lehet eltéveszteni az elérhetőségeiket, annyi helyen ki vannak írva az oldalon, ráadásul jól látható, nagy betűkkel és számokkal. Nincs más dolgunk, mint felkeresni őket. Az ügyintézők nagyon segítőkészek és kedvesek. Egyáltalán nem várják el tőlünk, hogy járatosak legyünk az üzleti világban. Minden kérdésünkre választ adnak és készségesen végigvezetnek minket a székhelyalapítás folyamatán. Számomra ezek miatt a Székhelyszolgáltatás24 lett az elsődleges hely, ahol székhelyet lehet alapítani és a barátaimnak is gyakran ajánlom.