A fogaimra sosem sajnálom a pénzt

Gyűjtögető, spórolós típus vagyok. Gyermekkoromtól kezdve nagyon ügyelek a pénzre, nem szórom két kézzel, amiből csak lehet, az olcsóbbat választom. Persze vannak olyan szolgáltatások, termékek, amikből nem árt az eggyel jobb minőséget vásárolni, hiszen az alacsony ár sok esetben egyet jelent a silány színvonallal.

A fogaim egészségének, szépségének megőrzése egy olyan terület, amire sosem sajnáltam a pénzem. Sok ismerősöm retteg a fogorvosi széktől, én azonban nagy örömmel látogatom meg minden egyes alkalommal a szakorvosomat. A buzgóságomat bizonyítja az a történet, amikor a fogorvosom megkért, hogy legyek szíves a következő fél évben elkerülni a rendelőjét, mivel minden rendben a fogaimmal, és ez néhány hónap alatt nem igazán fog változni.

Sajnos az orvosom elszólta magát, mivel egy izgalmas kézilabda meccs közben letört az egyik fogam. Természetesen, hogy igazán esztétikus legyen a mosolyom, az egyik lapátfogam tört le. Mondanom sem kell, hogy teljesen bepánikoltam, és az irányt egyből a fogorvoshoz vettem.

Az orvos nem tudta visszaragasztani a fogamat. A nagyfokú foganyag hiány miatt a fogkoronát ajánlotta, elmondása szerint esztétikai szempontból ez jelentené számomra a legjobb megoldást. Nyilvánvalóan megbízok a fogorvosom szakmai véleményében, így egyből rávágtam, hogy csak tessék, tegye, amit tennie kell, csak ne kelljen kimennem így az utcára. A dolog azonban nem ment ilyen egyszerűen, hiszen az orvosom nem foglalkozik a fogkorona feltételével, így ehhez más szakembert kellett keressek.

Nem húztam az időt. Hazamentem, bekapcsoltam a laptopomat és gyorsan bepötyögtem a keresőmotorba, hogy fogkorona árak. Ebben is előjött a spórolós énem, pedig eszemben sem volt a legolcsóbbat választani, azonban ismerve az árakat, féltem, hogy nagyon sokba fog kerülni, emiatt hajtott a kíváncsiság.

Alapos körültekintés után találtam egy számomra szimpatikus internetes oldalt, ahol a fogkorona árakat is megfelelőnek találtam. Bár természetesen erről egyeztettem az orvossal is, de már előzetesen is úgy gondoltam, hogy a drágább, de jobb cirkónium koronát választom majd, nem pedig a fémkerámia koronát.

Tegnap voltam az orvosnál. Egyelőre csak ismertette, hogy pontosan mi vár majd rám, mire számíthatok, valamint döntenem kellett néhány kérdésben. Mivel a szakember szerint a cirkónium koronák a természetes fogakhoz rendkívül hasonló fogakat eredményeznek, valóban emellett döntöttem. Megtudtam, hogy a korona rögzítése a szájban ragasztócementtel történik, ami azt jelenti, hogy a rögzített koronák a fogakról nem eltávolíthatók. A koronát csak a fogorvos tudja levenni, tehát a stabilitása garantált.

A rögzített, végleges korona feltétele sajnos nem megy egyik napról a másikra. Előtte a fogtechnikusnak el kell készítenie egy ideiglenes műanyag koronát. Amennyiben ez megfelel, majd csak azután helyezik fel a véglegeset. Nagyon várom már, hogy ismét nyugodt szívvel, büszkén mosolyoghassak, az új koronámmal.