Néhány éve fontos szempont nálam vásárláskor a fair trade

Számomra a fair trade, vagy más néven, magyar kifejezéssel, méltányos kereskedelem, számomra egy rendkívül fontos dolog. Hiszek a szociális tudatosságban, a társadalmi felelősségvállalás fontosságában. Szerintem roppant fontos, hogy tudatosan vásároljunk, és hogy minél többen vásároljunk tudatosan, hiszen ezzel kevésbé szerencsés embertársainkkal tudunk szolidaritást vállalni, akik a világ rosszabbik oldalára születtek. És persze ugyanígy az állatokkal szemben is szolidaritást kell vállalni. Számomra a tej, tojás, sajt, kávé választásnál ez ugyanolyan fontos szempont, mint a TV vásárlásnál.

Nem mondom persze, hogy erre mindig figyeltem. Mentségemre szóljon, hogy azért maga a társadalom sem olyan rég figyelt fel a harmadik világ kiszolgáltatottságának, kizsákmányolásának tényére, és arra, hogy a modern nyugati gazdaság mennyire kihasználja ezt a térséget. Az első TV vásárlásunk alkalmával például én sem néztem meg, honnan veszem a készüléket, fontosabb volt, hogy jó olcsón be tudjam szerezni. Nagyából két vagy három évvel ezelőttig ugyanúgy nem figyeltem a kávé, csokoládé, tej vagy tojás vásárlásakor sem arra, hogy fair trade terméket vásároljak, amely nem emberek kizsákmányolására alapult, vagy hogy csak szabadtartású állatok termékeit válasszam. A fast fashionről nem is beszélve…

Ma már figyelek ezekre a dolgokra. Több pénzt költök így, hiszen mind az elektronikai készülékeim, mind a ruháim, mind az élelmiszereim, mint pedig a kozmetikai termékeim a méltányos kereskedelem jegyében választom ki. Igaz ugyan, hogy így drágább a életszínvonalam valamennyire, viszont az is, hogy amit megvásárolok, az finomabb, egészségesebb vagy például bútorok, elektronikai készülékek, ruhák esetében tartósabb, ráadásul a lelkiismeretem is nyugodtabb.

A fair trade mellett az internetes vásárlásnak is híve vagyok. Nagyon szeretek a webshopokban nézelődni, sokkal jobban, mint a boltokban mászkálni. Nagyon hamar elfáradok az üzletekben, a legtöbb helyen zavar, ha sokan vannak, sokszor sorba kell állni a próbafülkénél, vagy az ember nem tudja rendesen megnézni magának a terméket, amit kiválasztott az üzletben, mert rengetegen tolonganak pont ott, és így szinte lehetetlenség odaférni.

Többféle webshopot is kipróbáltam már, nekem az internetes áruházak közül a BestMarkt vált be a leginkább.

Nagyon szeretem a felületét, számomra ez a legátláthatóbb, legkényelmesebben használható az összes közül, amit próbáltam. Megbízhatónak is tartom, ráadásul több szempontból is. Egyrészt ugye bátran merek itt online fizetni, többször is megtettem már, még sose történt semmi probléma, másoktól sem igazán hallottam, hogy bármiféle gond merült volna fel, pedig több ismerősömnek is ajánlottam már a BestMarkt internetes áruházát, többen használják is a barátaim közül, mindannyian meg vannak elégedve vele.

Másrészt, ami még rizikós tud lenni egy online vásárlásnál, a kiszállítás. Bizony jártam már úgy, hogy cipőt rendeltem a netről, beígérték egy adott napra, aztán aznap otthon ültem, még egy programot is lemondtam, mert vártam, hogy megérkezzen a szállítmány, amit rendeltem, erre hiába vártam, nem kaptam értesítő sms-t sem, hogy mikor fog érkezni a futár… Mikor felhívtam a futárcég e-mailben közölt telefonszámát, rengeteget kellett várnom, míg sorra kerültem, ráadásul azzal kellett szembesülnöm, hogy nemhogy aznap nem fog megérkezni a rendelt termék, hanem csak két nap múlva tudják szállítani… Szólni persze elfelejtettek róla. Nos, a BestMarkt esetében ilyesmit soha nem tapasztaltam. Ha azt mondják, hogy egy adott termék megérkezik egy adott időpontban, akkor az úgy lesz. Nem szoktak késni, betartják az adott időintervallumot is, a napon belül. Rendkívül elégedett vagyok.

A választék is kimondottan jó náluk, rengeteg fajta termék közül lehet választani, háztartási eszközöktől kezdve a mindenféle játékokig mindent megtalál itt az ember, ráadásul mindig vannak nagyon jó leárazásaik is. Operációs rendszert is lehet tőlük vásárolni, ebookot, telefont, a TV vásárlás is simán megoldható. Szóval tényleg… ez az egyik kedvenc internetes áruházam az összes webshop közül, amit próbáltam. Mindent sajnos nem lehet innen rendelni, de azért a legtöbb dolgot, amit amúgy is mer internetről vásárolni az ember (én például ruhát meg cipőt már nem nagyon merek, miután párszor csalódtam), azt itt meg lehet találni. És mondom… megbízható mind a fizetés, mind a kiszállítás a felületük is könnyen használható.

Én nagyon szeretem, csak ajánlani tudom mindenkinek.