Miért fair az elektromos fűtés?

A fair trade kereskedelmet remélem, senkinek nem kell bemutatnom. Az, hogy ellenőrzött körülmények közül, vagy éppen helyi termelőktől vásároljunk, mindannyiunk érdeke. Egyrészt a gazdaságot is segítjük vele, mert nem hagyjuk a kisebb kereskedéseket kizsákmányolni. Másrészt a környezetet is védhetjük így. Ahogy mondani szokták, a kapitalizmusban a pénztárcánkkal szavazunk, ezért meg kell válogatnunk, hogy mit veszünk és honnan.

Gondolunk csak bele, ha senki nem venne például állatokon tesztelt kozmetikumokat, vagy csak lényegesen kevesebben, a gyártóknak nem érné meg már ez a fajta tesztelési mód, és inkább a sokkal kevésbé káros, de lényegesen drágább mesterséges szöveteken történő tesztelést választanák. Hiszen így tudnák visszakerülni a polcokra. De amíg mi, fogyasztók nem gyakorlunk nyomást, nem lesz változás.

Nagyon hasonló a folyamat az összes létező termékkel vagy szolgáltatással. Éppen ezért kell törekedni arra, hogy mindig a legjobb megoldást válasszuk. Mert felelősségünk van a környezetünkért, és azért, hogy milyen vállalkozásokat támogatunk a pénzünkkel. Még ha nincs is helyi kiskereskedő, vagy környezetbarát márka, akkor is törekedünk kell a körültekintő információ gyűjtésre.

Egy jó példa erre a fűtés. Egy fűtési rendszer beruházása egy nagyobb befektetést jelent, valljuk be. Rengeteg a szempont, az alternatíva. Alig lehet választani, mert minden lehetőség a rendelkezésünkre áll. És bár nem az egyes márkák döntik el hogy melyik a legjobb megoldás, itt is teljesülhet a fair trade elve.

Hogy nézzünk egy nagyon konkrét példát, vegyük a fa tüzelést. Nagyon elterjedt fűtési mód, főleg vidéken. De rettentő környezet szennyező. Egyrészt a fa anyag túlfogyasztása miatt, másrészt pedig az égéstermékek levegőbe juttatása miatt. Nem csak a levegőt szennyezik, de hozzájárulnak az üvegházhatás kialakulásához is, és ezzel a globális felmelegedéshez. Arról nem is beszélve, hogy az egészségre is károsak. A levegőbe kerülő korom olyan káros a tüdőre mint a dohányzás, a szén-monoxid pedig konkrétan mérgező is.

Remélem érthető, hogy mit szeretnék ezzel mondani. A lényeg, hogy akármilyen hangulatos egy kis fatüzelésű kandalló a nappaliba, felelősen döntve igen rossz választás. Nem úgy az elektromos fűtés.

Az elektromos árammal történő fűtés hallatán elsőre sokaknak összeszaladhat a szemöldöke. Mert azonnal megjelenik a szemünk előtt a hőerőművek gomolygó füstoszlopa, vagy az atomreaktorok veszélyes hulladék hegyei. És való igaz, ma még túlzottan nagy részét teszik ki ezek az áram előállítási formák a fogyasztásunknak. Viszont az is igaz, hogy egyre jobban terjednek az alternatív megújuló energiaforrások. Már mi magunk is beszerezhetünk egy napelem rendszert a házunkra, ezzel is hozzájárulva a folyamathoz.

Tehát önmagában az elektromos fűtés sokkal kevésbé káros, mint más rendszerek. Ellenben nagyon drága- mondják egyesek. Ez viszont csak egy mítosz. Lehet hogy régen még igaz volt, de a technológiai fejlődésnek hála, ma már az elektromos fűtés költsége a versenyképes kategóriába esik. Nem csak a rendszer kiépítése töredéke az egyéb megoldásoknak, de a fogyasztás is minimalizálható.

A hatékonyságnak, és remek teljesítménynek hála, az áram felhasználás jelentősen csökkent az utóbbi időben. Továbbá ha alacsonyabbra állítjuk a termosztátot, akkor is ugyanazt a hőérzetet kapjuk. Ez főként a padlófűtésre igaz, azon belül is pedig az AHT technológiára. Mert sugárzó hővel működik.

Ez azt jelenti, hogy nem a levegőt melegíti fel, mint a hagyományos konvekciós rendszerek, hanem közvetlenül adják át a hőt a szobában lévő testeknek és a falaknak. Ha nehéz elképzelni, gondoljatok arra, hogy a Nap is így működik. A hő önmagában jut el hozzánk a világűrön keresztül, közvetítő közeg nélkül. Ha nem a levegő melegszik, akkor nem is szökik el a hő a levegővel együtt az egyes nyílászárókon keresztül. Ez is hatékonyságot növeli és a pénztárcánknak kedvez.

De mi szól még az elektromos fűtés alacsony költsége mellett? Például az is, hogy nagyon ritkán romlik el. És ellenőrizni sem kell. Így megspóroljuk a szervizek díját. Nem úgy, mint egy régebbi gázos fűtésnél, ahol szinte többe kerül a folyamatos ellenőrzés, tisztítás, karbantartás, mint maga a fűtés.

Ha érdekel, hogy mennyi is pontosan az elektromos fűtés költsége, javaslom, hogy nézzetek rá a linkre. Itt rengeteg hasznos információt találtok még a témában, és még árajánlatot is kérhettek.

Ami engem végképpen meggyőzött az elektromos fűtés tekintetében, az pedig a fentebb már emlegetett egészségesség szempont. Nem csak közvetve, a környezetszennyezésen keresztül tud ártani a nem megfelelő fűtés. A szén-monoxid mérgezés például igen nagy számban követel áldozatokat évente. Pedig ez kiküszöbölhető lenne a megfelelő óvintézkedések bevezetésével, vagy pedig egy jobb rendszer kiépítésével.

Mondanom sem kell, az elektromos fűtésnél nincs ilyen kockázat, mert az amorf fémötvözetből álló fűtőszőnyegek igen alacsony hőmérsékleten üzemelnek. Így semmilyen égéstermék nem keletkezik. Másrészt pedig mivel nem a levegőt melegíti, nem kavarja fel a földön lévő port, amit így nem lélegzünk be. A porban pedig rengeteg kórokozó, baktérium és gomba tenyészik, amik szintén nem tesznek túl jót az egészségüknek. Na meg, ha a meleg a talpuk alól jön, a felfázás kockázata is jelentősen kisebb.

Ezért gondolom azt, hogy elektromos fűtést, főleg padlófűtést választani a legjobb döntés. Óvjuk vele a bolygónk energiaforrásait (főleg, ha napelem rendszerrel társítjuk), az egészségünknek is jót tesz, és még költséghatékony is, amit pedig a pénztárcánk fog meghálálni.

Hát ezért fair trade az elektromos fűtés, még ha nem is a szó legszorosabb értelmében. Megéri a pénzünk befektetését minden szinten. Remélem, tudtam segíteni Nektek, kedves olvasók és hasznosnak találtátok a cikkemet. Tegyük meg együtt az első lépést egy jobb világ felé!